Događanja

U ovom delu obaveštavaćemo vas o značajnijim događanjima vezanim za rad našeg Udruženja. Tu podrazumevamo učešće članova našeg Udruženja na sastancima drugih udruženja bolesnika sa različitim bolestima pluća, o planovima i aktivnostima našeg Udruženja na poboljšanju statusa bolesnika i sl.

Obeležen Svetski dan borbe protiv plućne hipertenzije

Udruženje pacijenata PLUĆNA HIPERTENZIJA SRBIJA (PHS) je od 2015. godine članica udruženja pacijenata PH Europe sa sedištem u Beču koja broji više od 40 evropskih zemalja. PH Srbija, zajedno sa PH Europe, radi na pobošljanju svesti o plućnoj hipertenziji širom Srbije i Evrope, promoviše optimalne standarde brige za ljude koji žive sa ovom bolešću, osigurava dostupnost svih odobrenih tretmana i podstiče istraživanje za nove lekove i terapije.

U proteklih godinu dana Udruženje je uradilo mnogo za pacijente sa plućnom hipertenzijom, pre svega u dostupnosti terapija i medicinskih pomagala. Ogroman napor i trud osnivača i članova udruženja doprineo je podizanju svesti o plućnoj hipertenziji među pacijentima i u svim državnim institucijama, kako u Ministarstvu zdravlja, tako i u republičkom Fondu.

Udruženje pacijenata PLUĆNA HIPERTENZIJA SRBIJA, organizovalo je seminar povodom obeležavanja Svetskog dana plućne hipertenzije (5. maj). Seminaru je prisustvovalo više od 100 učesnika, od toga 10 profesora i doktora, oboleli od plućne hipertenzije i članovi njihovih porodica, predstavnici industrije.

seminar PH

Prva dama Srbije gospođa Tamara Vučić, prijatelj udruženja, koja je saslušala mnogobrojne probleme udruženja i pomogla na najbolji mogući način bila je počasni gost i obratila se prisutnima. Na Seminaru joj je uručeno posebno priznanje za izuzetan doprinos unapređenju položaja osoba sa PAH i nesebično zalaganje za spasavanje ljudskih života. Skupu je prisustvovala i dr. Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje, sa kojom Udruženje ima odličnu saradnju i koja je učinila ogromne napore da se u sistemu zdravstva Plućna hipertenzija podigne na značajno viši nivo, nego na kom je bila u prethodnom periodu.

Na Seminaru su održali predavanja naši eminentni stručnjaci iz oblasti Plućne hipertenzije: Prof. dr Slavko Simeunović - počasni član udruženja, Prof. Arsen Ristić – KCS, Prof. dr Ilija Andrijević – direktor Instituta za Plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, Prof. dr Jovan Matijašević – IPBV, dr Senka Militinov – IPBV, dr Ivan Stanković – KBC Zemun.

seminar PH

Seminaru su prisustvovali i izuzetni stručnjaci poput Prof. dr Aleksandre Perić Popadić iz KCS, Prof. dr Svetlana Kašiković Lečić iz IPBV i dr Maja Bijelić iz Instututa u Tiršovoj ulici. Seminaru su prisustvovali i predstavnici: Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, Udruženja pacijenata Srbije sa cističnom fibrozom i Udruženja pacijenata Srbije sa plućnom fibrozom.

seminar PH
Planira se uspostavljanje dugoročne saradnje između ovih udruženja u cilju pronalaženja rešenja za obolele od teških plućnih bolesti. Ispred Udruženja pacijenata Srbije sa plućnom fibrozom seminaru su prisustvovali osnivači udruženja Ljubica Dajč, Branka Altabari i Slavko Radovanović.